Hvad er reglerne om el løbehjul og skateboards med motor?


Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

“Vi skal åbne for nye måder at bevæge os på i trafikken”.

Sådan sagde transportminister Ole Birk Olesen i starten af det nye år.

For fra starten af 2019 er det nemlig lovligt at bevæge sig rundt i Danmark på motoriserede løbehjul og skateboards. Det har et bredt flertal i Folketinget vedtaget. Eller de har rettere sagt indført en forsøgsordning på de danske cykelstier.

Men hvad siger loven egentlig? Det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned i forhold til både elektriske løbehjul, scootere, segways og skateboards.

Herunder kan du få det forkromede overblik over reglerne for el løbehjul med motor. Vi har samlet det hele til dig, så du ikke behøver at søge i alle internettets kroge efter svar – det var så lidt 😉

 

Hvad går forsøgsordningen med motoriserede løbehjul ud på?

Lad os først og fremmest starte med at slå fast, hvad den her forsøgsordning går ud på.

Kort og godt betyder det, at du fra januar i år (2019) har kunnet fræse rundt på dit motoriserede løbehjul, segway eller skateboard – helt lovligt.

 

Fakta om forsøgsordningen:

 

 • Al kørsel med motoriserede løbehjul skal foregå på cykelstien (så ingen smutveje i rundkørslen).

 

 • De samme krav vedrørende lygter og reflekser, der gælder for cykler, gælder også for el løbehjul – eneste forskel er, at lygterne på løbehjul altid skal være tændt. Også selvom solen står midt på himlen.

 

 • Ifølge forsøgsordningen må el løbehjul, segways og så videre højest kunne køre 20 km/t (ved egen kraft).

 

 • Det er ikke et krav, at du skal have kørekort for at køre på el løbehjul – men du skal være fyldt 15 år, hvis du vil bruge det som transportmiddel. Ingen regler uden undtagelser: Er du ledsaget af en myndig person, må du gerne køre på motoriseret løbehjul og skateboard, før du fylder 15 år.

 

 

Regler for kørsel på el løbehjul

Herunder har vi samlet de regler, der gælder helt specifikt for el løbehjul:

 • Et elektrisk løbehjul må ikke kunne køre mere end 20 km/t med egen motorkraft. Elektriske løbehjul, der kører hurtigere end det, er ikke lovlige i trafikken.
 • Løbehjulet må ikke have noget sæde.
 • Løbehjulet skal være CE-mærket (CE-mærket betyder, at produktet er godkendt efter gældende EU-direktiver).
 • Løbehjulet må ikke veje mere end 25 kg, højst være 2 meter langt og 70 centimeter bredt.
 • Løbehjulet skal bagpå have monteret en rød refleks, foran en hvid refleks og gule eller hvide reflekser på hver side – og det skal være godkendte reflekser, der lever op til samme krav som reflekser på cykler.
 • Der skal køres med lys døgnet rundt – så der skal altid være hvid lygte foran og rød lygte bagpå. De skal sidde fast på løbehjulet og kunne ses på mindst 300 meters afstand.
 • Cykelreglerne skal altid overholdes, og har du muligheden for det, skal du altid køre på cykelstien.
 • For at køre på el løbehjul i trafikken skal du være fyldt 15 år. Er du under 15 år, skal du være i følge med en voksen – ellers foregår kørslen på legepladser og opholdsområder.
 • Promillegrænsen er den samme som i bil og på cykel – 0,5.
El løbehjul lovgivning

Vi har samlet et overblik over de bedste elektriske løbehjul. Læs artiklen her: El løbehjul Test 2020 | De 10 bedste (lovlige) elektriske løbehjul

Regler for elektrisk skateboard

Det er ikke kun reglerne for el løbehjul, der kan være svære at finde rundt i. Det samme gælder for segway lovgivningen og el skateboard reglerne. Her får du det fulde overblik:

 

 • Segboards, uniwheels, segways og elektriske skateboards må max kunne køre 20 km/t ved egen motorkraft.
 • Segboards og elektriske skateboards skal være CE-mærket (CE-mærket betyder, at produktet er godkendt efter gældende EU-direktiver).
 • Skateboardet må ikke veje mere end 25 kg, højst være 2 meter langt og 70 centimeter bredt.
 • Løbehjulet skal bag på have monteret en rød refleks, foran en hvid refleks og gule eller hvide reflekser på hver side – og det skal være godkendte reflekser, der lever op til samme krav som reflekser på cykler.
 • Der skal køres med lys døgnet rundt – så der skal altid være hvid lygte foran og rød lygte bagpå. De skal sidde fast på el skateboardet og kunne ses på mindst 300 meters afstand.
 • Cykelreglerne skal altid overholdes, og har du muligheden for det, skal du altid køre på cykelstien.
 • Er du uden for byzonen, må du kun køre på strækninger, hvor der er cykelsti – og hvor fartgrænsen er på max 50 km/t. Så du må ikke køre på landevej, hvor der ikke er cykelsti.
 • For at køre på el skateboard i trafikken skal du være fyldt 15 år. Er du under 15 år, skal du være i følge med en voksen – ellers foregår kørslen på legepladser og opholdsområder.
 • Promillegrænsen er den samme som i bil og på cykel – 0,5.
Elektrisk skateboard lovgivning

Vi har samlet et overblik over de bedste elektriske skateboards.
Læs artiklen her: Elektrisk Skateboard Test | Her er de 7 bedste modeller på markedet i 2020

El-løbehjul i resten af verden

Det er ingen nyhed, at Danmark som regel er lidt bagefter, når det kommer til at følge trends og tendenser, og el løbehjul er selvfølgelig ikke nogen undtagelse.

Først i starten af dette år er det blevet lovligt at køre på el-løbehjul i trafikken, men i mange andre europæiske storbyer, for slet ikke at nævne USA, har det længe været muligt at leje el løbehjul som et alternativt transportmiddel. Her har det været en vildt populær løsning, og vi mener, at det er på tide, at det også kommer til lille Danmark.

I USA har el løbehjul været tilgængelige siden 2017, og på den korte tid er der blevet kørt over 10 millioner ture fordelt over de 100 byer, hvor du kan leje dem. I USA har firmaerne Bird og Lime næsten monopol på markedet, og det fungerer på samme måde som i Danmark: Via en app.

I Danmark foregår det på nogenlunde samme måde, men her er det svenske VOI, der står for udlejning af løbehjul.

Det kan selvfølgelig være værd at prøve at leje et el-løbehjul – bare lige for at mærke, om det er noget for dig. Men der er selvfølgelig visse begrænsninger, som du kan undgå ved selv at investere i et. Og så behøver det faktisk heller ikke at vælte økonomien at investere i et solidt, kvalitetsdygtigt elektrisk løbehjul.

Vi har testet nogle af markedets mest populære el løbehjul. Dommen? Den finder du lige her.

Hvordan ser fremtiden ud for el-løbehjul?

Vi spår en lys fremtid for el løbehjul, og det lader til, at vi ikke er de eneste. For meget tyder på, at det elektriske løbehjul, eller scooters, som de kaldes på engelsk, bliver den nye bycykel.

Cyklen er allerede en populær løsning, for når du skal rundt i byen, er det sjældent mere end fem kilometer, og så er det bare mere besværligt end nemt at tage bilen (tænk bare på den kamp, som det kan være at finde en parkeringsplads).

Løbehjulet har taget USA med storm

I de større byer i USA er løbehjulene allerede ved at disrupte den transportsektor, som i forvejen er rystet efter Uber Lyft er trådt ind på markedet. Og de elektriske løbehjul konkurrerer ikke kun med tog, metro, taxi og bycykler – de konkurrerer også med jordens mest udbredte transportsystem: Vores ben.

På bare få måneder er el løbehjul blevet utrolig populære herhjemme, og du ser dem mere og mere i bybilledet, hvor løbehjulet kan være den oplagte løsning til at supplere (og aflaste!) den kollektive trafik.

Har du styr på forsikringen?

Det er en god ide lige at forsikre sig, at forsikringen er i orden. Så tjek lige op på, om dit forsikringsselskab dækker, hvis der skulle ske et uheld med elektriske løbehjul, segways eller el skateboards.

Der er forskel fra selskab til selskab, så vær lige opmærksom på, om du skal tegne en tillægsforsikring, eller om du er fuldt dækket.

Og så kan det godt være, at du tænker: “Der sker jo ikke noget uheld” eller “Det sker ikke for mig” – men sådan siger vi jo alle, og er uheldet ude, kan du ende i en rigtig ærgerlig situation.

 

Styr på reglerne? Så er det tid til den sjove del!

Nu er det blevet tid til den sjove del. Nemlig at vælge dit nye favorittransportmiddel: El løbehjulet. Når du har helt styr på reglerne om el løbehjul, er du klar til at indtage de danske cykelstier.

Har du allerede et elektrisk løbehjul? Fedt! Har du ikke? Så har vi den perfekte guide til dig, hvor vi har samlet markedets bedste løbehjul til de skarpeste priser – se den her: Bedst i test (2020).

Så er du nemlig fuldt rustet til at vælge det helt rigtige løbehjul med motor, der passer til dine behov.

Vi har skrevet en gennemarbejdet artikel om El løbehjul Test 2020 | De 10 bedste (lovlige) elektriske løbehjul

 

Relaterede sprøgsmål

 

Må du køre på segway?

Ja, segways er en del af de selvbalancerende køretøjer, der efter den 17. januar er blevet gjort lovlige som en del af en forsøgsordning. Der er dog regler for, hvor du må køre. Du skal eksempelvis altid køre på cykelstien, når det er en mulighed.

 

Hvor hurtigt må du køre på et løbehjul?

Dit el løbehjul må ikke kunne køre mere end 20 km/t ved egen motorkraft.

 

Hvor må du køre på elektrisk løbehjul?

Som udgangspunkt gælder de samme regler for elektriske løbehjul, som det gælder for cyklister: Du skal altid køre på cykelstien, når det er muligt.

 

Er el løbehjul lovlige?

Ja, efter en forsøgsordning med selvbalancerende køretøjer, som startede i januar 2019, er det blevet lovligt at køre på el løbehjul, så længe de lever op til reglerne, som blandt andet tæller, at et elektrisk løbehjul max må kunne køre 20 km/t ved egen motorkraft.

 

Må du køre på el løbehjul på veje?

Du skal som udgangspunkt altid køre på cykelstien, når du kører på et el løbehjul. Der er dog visse undtagelser, og er der ikke en cykelsti tilgængelig, gælder det samme for dig som for cyklister. Det vil sige, at du må køre på vejen, når der ikke er nogen cykelsti.

 

Hvor må du køre på segway?

Du må køre på segway på cykelstien og på vejen, hvis der ikke er nogen cykelsti. Der er dog særlige begrænsninger ved segways. Du må derfor ikke køre uden for byzonen på en vej, hvor der ikke er cykelsti, og fartgrænsen er på mere end 50 km/t.

 

Må du køre på el løbehjul på vejen?

Nej. Som udgangspunkt må du kun køre på cykelstien. Men ingen regler uden undtagelser: Er der ikke nogen cykelsti tilgængelig, må du, præcis som cyklister, gerne køre på vejen.

 

Hvad er selvbalancerende køretøjer?

Selvbalancerende køretøjer kendes under mange navne såsom elektriske skateboards, uniwheels og el løbehjul. Fælles for dem alle er, at hastighed, retning og nedbremsning styres med din egen kropsvægt, stilling og balance.

 

Hvilke køretøjer omfatter forsøgsordningen?

Forsøgsordningen omfatter som udgangspunkt el løbehjul, segboard/hoverboard, segway og elektrisk skateboard.

Overordnet omfatter forsøgsordningen alle selvbalancerende køretøjer, så det gælder altså også solowheelers/onewheelers/uniwheels og airboards.

 

Ønsker du at læse om hvad bøden er for at køre ulovligt på el-løbehjul: Elektriske løbehjul – regler og bøder | SikkerTrafik.dk

Se også denne artikel på vores side: Segboard Test (2020) | Bedste Hoverboards til børn og vokse


FAQ

🏆 Er el løbehjul lovlige?

Ja, efter en forsøgsordning med selvbalancerende køretøjer, som startede i januar 2019, er det blevet lovligt at køre på el løbehjul, så længe de lever op til reglerne, som blandt andet tæller, at et elektrisk løbehjul max må kunne køre 20 km/t ved egen motorkraft.

🔍 Hvor må du køre på elektrisk løbehjul?

Som udgangspunkt gælder de samme regler for elektriske løbehjul, som det gælder for cyklister: Du skal altid køre på cykelstien, når det er muligt. Der er dog visse undtagelser, og er der ikke en cykelsti tilgængelig, gælder det samme for dig som for cyklister. Det vil sige, at du må køre på vejen, når der ikke er nogen cykelsti.

🤔 Hvilke køretøjer omfatter lovgivningen?

Forsøgsordningen og lovgivningen omfatter som udgangspunkt el løbehjul, segboard/hoverboard, segway og elektrisk skateboard. Overordnet omfatter lovgivningen alle selvbalancerende køretøjer, så det gælder altså også solowheelers/onewheelers/uniwheels og airboards.

Denne side er anmeldt af: Emily C. Andreasen Rating 10/10

eriders.dk

Dette indlæg har fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.

Om skribent

Redaktionen i Obsidian Media har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Alle vores artikler er udarbejdet af vores skribenter i samarbejde med vores research-team, som der har indsamlet data og udvalgt produkter. Artiklerne er derved baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis.

Find mere information

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.