Disse ting skal du vide før du køber et elektrisk skateboard


Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

Det er ingen tvivl om, at elektriske køretøjer er på vej frem.

De fleste kender til elbiler og elcykler, men af af de sjoveste og smarteste transportformer, der er på vej frem er…

(ja, du gættede rigtigt)

 

…elektriske skateboard!

Denne nye form for transportmiddel (eller legetøj, om man vil) kommer til at boome i 2020.

Dels fordi de er underholdende at køre, og dels fordi de er praktiske og smarte til din daglige pendling på job eller skole. Og så skyldes det ikke mindst, at de blev lovliggjort i Danmark tilbage i januar 2019!

Det kan vi ikke få hænderne ned over her på redaktionen!

 

Vi har terpet, testet, terpet og testet og nu anmeldt de 7 bedste elekriske skateboards på markedet.

Vis mig de 7 bedste boards!

Et skateboard… med motor!

Det klassiske, ikoniske skateboard har været populært mange år – både i forstæderne og subkulturen blandt de såkaldte skatere – særligt i USA, men i særdeleshed også i Europa og Danmark.

Det har dog aldrig været et særlig praktisk transportmiddel til længere ture. Har du mere end en kilometer i skole eller til arbejde, vil vil de fleste foretrække cyklen i stedet for.

Men nu findes der altså de såkaldte “e-skateboards”, som gør det nemmere at skate den lange tur til fodbold, skole eller arbejde uden at komme frem total forpustet og træt i det ene ben.

 

Ikke længere bare en “gadget”

Elektriske skateboards har ligesom el løbehjul og segboards eksisteret i en del år efterhånden, men som med så meget andet, var oplevelsen og kvaliteten ikke ret god lige, da det brød frem.

Moderne teknologi har dog gjort det muligt at producere elmotorer i små størrelser, som rent faktisk er enormt kraftfulde og samtidig har en lang levetid. Derfor kan du i dag få elektriske skateboards, som kan køre helt op til 40 kilometer i timen!

(Tro mig – du ønsker ikke at køre hurtigere end det på et skateboard!)

Og du kan samtidig finde gode skateboards med en fin tophastighed, som kan køre 20, 30, ja, helt op til 40 kilometer på én opladning.

Når du installerer disse kraftfulde motorer på boards, som er super nemme at køre på med en brugervenlig fjernbetjening til speeder og bremse, så begynder det at blive sjovt.

Der findes en masse forskellige varianter og modeller, men kvaliteten svinger rigtig meget, så sørg for at sætte dig ind i det, inden du køber, for det er stadig mange billige Kina-modeller derude, hvor kvaliteten er virkelig ringe.

Disse Kina-modeller kan være en sjov gadget eller legetøj, men hvis du vil bruge det mere end et par gange, vil du helt sikkert blive træt af et lavkvalitetsprodukt, som ofte har svage batterier, dårlig manøvrering og generelt skrøbelige og uholdbart materiale.

Der findes som sagt fantastisk gode e-skateboards i høj kvalitet i dag, men prisen afspejler kvaliteten. Så selvom du kan finde value-for-money på nogle modeller, så pas på med at købe en for billig model, da det på langt sigt kun vil give dig frustation og skuffelse.

 

Hvorfor købe et el-drevet skateboard?

Når du ser en person komme “surfende” på et elektrisk skateboard på cykelstien eller gennem gå-gåden, vil du sikkert allerede være overbevist. Det ser nemlig ualmindelig stilfuldt og elegant ud, når man “roadsurfer” ned af gaden.

Det en en oplevelse i sig selv at køre på e-skateboard, og det er samtidig et smart, hurtigt og praktisk transportmiddel til dagligdagen ruter. Vi har bragt 5 gode grunde til at købe et elektrisk skateboard.

 

Grund #1: Idéelt til bytransport

Bor du i en by, hvor du dine daglige pendling længere end gå-afstand, så er et elektrisk skateboard perfekt til hurtigt at komme hurtigt omkring mellem stier, fortove og små gader.

Med et elektrisk skateboard får du et smart transportmiddel, som kan bringe dig hurtigt fra A til B. Du får frisk luft, undgår bilkøer, og samtidig undgår du at komme svedig og forpustet frem til destinationen.

 

Grund #2: Nemt at have med på farten

Pendler til til og fra skole/studie/arbejde med bus, metro eller tog?

E-skateboard er et godt supplement til den offentlige transport, fordi du nemt kan tage dit board med ind i bussen eller toget. På den måde slipper du for din daglige gå- eller cykeltur til stoppestedet.

Med et elektrisk skateboard har du altid friheden til at tage brættet under armen, med i bussen, bilen eller toget – mens nogle modeller endda har en tilpasset taske til formålet.

 

Grund #3: Det er sjovt!

Dem der har har stået på skateboard ved, at det er en oplevelse i sig selv at drible en tur ned af gaden på et longboard. Det er nemt at styre og manøvrere rundt i sving. Men de ved også, at det er hårdt at køre langt og det er sjovere at køre moderat nedad.

Præcis derfor er motordrevne skateboards bare en gennemført fed opfindelse. Det kan være svært i starten, hvis du aldrig har stået på et skateboard, men du vil hurtig lære det, og det vil have en masse sjov imens!

 

Grund #4: Du passer på miljøet

Flere elektriske skateboards i bybilledet i stedet for støjende og forurenende biler, busser og taxaer, kan være en gevinst for miljøet. De bruger ingen benzin og kan – ligesom elbiler – oplades på vedvarende grøn energi om natten, hvor der er overskydende vindenergi i vores husstande.

Du redder ikke verden med et elektrisk skateboard, men det har bestemt en grønnere profil end bil og taxa!

 

Grund #5: Slip din indre skater løs

Foruden de fire gode grunde, læg så alt den “swag”, du kommer til at udstråle, som en bonus. Som vi allerede har været inde på, er det elektriske skateboard simpelthen bare en nem vej til at skabe lidt en slags skater/surfer vipe omkring dig.

Du ønsker ikke nødvendigvis at være skater eller surfer, men de fleste kan godt lide at realisere sig selv ved at købe det store hus, den dyre bil, de rigtige tøjmærker osv. Så hvorfor ikke realisere sig selv i ens hobby og køretøj?

Jeg synes personligt, at et elektrisk skateboard er en genial måde at realisere sin personlighed. For mig er en e-skater en livsnyder, en trendy person, en first-mover med et tilbagelænet, ubekymret, miljøbevidst og afslappende mindset, der griber chancen til at opleve kulturen og naturen.

Nogen vil mene, at det ikke er alle der kan “bære” at køre på et skateboard – men det er noget sludder.

Stort set ALLE kan lære at køre et elektrisk, og vi er sikre på, at antallet af “roadsurfere” vil ekplodere de næste par år, hvorfor det kun vil blive mere accepteret og moderne at køre på disse smarte fartøjer.

Vil du gerne blive en trendsætter og købe et bræt? Så læs med herunder.

Hvilket elektrisk skateboard skal jeg vælge?

Inden du går i dybden med, hvilken af de mange forskellige modeller, du skal købe, er det en rigtig god idé at sætte sig ind i følgende:

  • Hvilke typer elektriske skateboards findes?
  • Hvad er de typiske fejl ved køb af elektrisk skateboard?
  • Hvad skal et godt elektrisk skateboard kunne?
  • Hvad skal du bruge det til, og hvad er vigtigt for netop dine behov?
Skateboard elektrisk

Forskellige typer e-skateboards

Overordnet set er er to forskellige typer elektriske skateboards; longboards og shortboards. De større elektriske skateboards (longboards) er typisk de mest populære, da det er nemmere at kontrollere og manøvrere, mens de små (shortboards) kan være utrolig sjove at køre på, og meget nemmere at have med sig.

Som tommelfingerregel betragtes et bræt på over 79 cm som et longboard. Er den mindre end det – shortboard.

Læs også vores artikel om: El løbehjul Test 2020 | De 10 bedste (lovlige) elektriske løbehjul

 

Vi har terpet, testet, terpet og testet og nu anmeldt de 7 bedste elekriske skateboards på markedet.

Vis mig de 7 bedste boards!

 

Der er fordele og ulemper ved begge dele, men valget mellem longboard og shortboard er et valg alle roadsurfere må træffe på et tidspunkt.

Udover brættets størrelse, findes også forskellige motorer og typer af elektriske skateboards. Der findes grundlæggende fire forskellige motorer:

 

Standard – 1-hjulet motor

Denne type motor er kun forbundet til ét hjul. Denne form for board hører typisk til lavprisklassen. Disse skateboards har typisk en lavere tophastighed, mindre acceleration og kan ikke håndtere de stejlere bakker. Disse brædder kan også være lidt sværere at kontrollere ved bremsning, da kun et hjul bliver bremset, hvilket kan få brættet til at dreje eller glide lidt.

 

Double – to-hjulet motor

En tohjulet motor er – efter vores vurdering – det bedste valg, når det kommer til elektriske skateboards. Her sidder motoren i de to baghjul.

 

Det øger din trækkraft, stabilitet og er normalt meget kraftigere end enkelthjulsdrevne systemer. Disse motorer er parret til hjulene med enten tandremme eller tandhjul, og til tider tillader forskellige muligheder for at maksimere tophastighed eller toppaksel.

Det kan næsten være for svære/eksplosive til begyndere, men har normalt en begynderprogram med begrænset acceleration og topfart for at du kan blive kørt i stilling til at kunne udleve brættets fulde potentiale.

 

Firhjulstrukket motor

Firhjulstrukkede motorer er relativt sjældne, når vi snakker elektriske skateboards, men det findes. De er typisk i den meget dyre klasse af såkaldte “performance boards”, og hvad angår value-for-money, så er det ikke en anbefaling herfra.

 

Et eksempel på et firhjulstrukket skateboards er Action Blink Qu4tro, som er lykkes med et kraftfuldt bræt med høj topfart og acceleration, men i forhold kontrol, styring og distance klarer sig skidt, mens brugerne generelt har taget tager skidt imod det ift. reviews.

 

Skjult (motor integreret i boardet)

Når du ser et bræt med denne type motor, vil det ligne et helt almindeligt skateboard, da der ikke er nogen synlig motor. Motoren er “connected” inde i hjulet.

Du får derfor et slankere, mere kompakt og minimalistisk design med denne type motor. Dog er der også nogle ulemper. Denne type af motor vil øge prisen, og gøre udskiftning af et hjul meget sværere, hvilket tvinger dig til at købe en udskiftning direkte fra producenten.

 

Off-road

For dem, der bor i et område, hvor der er brosten, fortovet er ujævnt, eller har behov for at køre på grusvej, er en off-road model et must. Ved nogle typer af elektriske skateboards er der mulighed for at udskifte dæk, så brættet bliver transformeret til en decideret off-roader med store gummidæk. Disse board kan faktisk klare overraskende store terrænudfordringer. Det gælder også for den nye type board – OneWheel – som ikke er et klassisk skateboard, men et ethjulsbræt der kan køre i broget terræn, på stranden, på græsmarker osv.

 

 

Inden du køber

Den mest hyppige fejl, når folk køber elektriske skateboards er, at de ikke bruger tiden til at sætte sig ind, hvad har du reelt brug for, og hvad prioriteter du højst – fx topfart versus antal km på en opladning, eller acceleration versus styring og kontrol.

Vigtigst af alt skal du gøre op med dig selv, hvor mange penge vil du bruge på dit første bræt? Hvis du mod forventning ikke bliver fanget af det, så er det ærgerligt at have brugt 5-6.000 kroner for et bræt.

Modsat, hvis du virkelig er tændt på idéen og har intention om at bruge det i lang tid, så vil du være frustreret over at have købt et lavkvalitetsprodukt, som ikke giver dig den oplevelse, du kunne have fået med et godt board.

Du kan sagtens købe et nyt godt elektrisk skateboard til 1.500 kroner, som giver dig en fed oplevelse, og kan opfylde dine behov indtil du måske vil tage et niveau op om et år eller to.

 

Hvad skal et godt skateboard kunne?

Et elektrisk skateboards to vigtigste egenskaber er ganske enkelt fart og udholdenhed – eller tophastighed og rækkevidde på én opladning, om man vil.

Hvis du er nybegynder, kan du sagtens starte med et “budget e-skateboard” fra lavprisklassen. Men lad for Guds skyld vær med at køb noget skrammet, som du bliver træt af efter én uge. Som skrevet tidligere, svinger kvaliteten meget. Men de færreste nybegyndere ønsker at bruge 8-10.000 DKK for et elektrisk skateboard.

Vi har skrevet en artikel om de bedste lavpris elektriske skateboards her.

 

Budget skateboard – hvad kan du forvente af specs?

For at gøre det simpelt kigger vi her på tre parametre: pris, hastighed og rækkevidde.

For ca. 1.000-2000 kroner kan du godt for et elektrisk skateboard, der kan ramme en tophastighed på 15-25 km/t med en rækkevidde på 7-15 km.

Dine begrænsninger bliver dårligere holdbarhed og kvalitet. Langsommere acceleration, dårligere fjernbetjening og oftere problemer med bremsning og manøvrering.

 

Mellemklassen – value-for-money

Din køreglæde og oplevelse vil stige ekspontielt, hvis du lægger yderligere et par tusinde på prisen. Selv som nybegynder – specielt hvis du har intentioner om at bruge dit elektriske skateboard ofte – vil det i mange tilfælde være en rigtig god idé at starte i mellemklassen.

Der findes nogle virkelig skarpe elektriske skateboards til omkring 3-4000 kr. Du får en tophastighed på 30-40 km/t og 15-25 km i rækkevidde på én opladning.

 

Performance boards

Kvalitets e-skateboards, som ikke er importeret fra Kina, men produceret af seriøse virksomheder, der arbejder med høj kvalitet, performance og køreoplevelse, er bare noget helt andet.

Om end man godt kan finde kvalitet på budget, er det en helt anden oplevelse at gå op i klassen, hvor du får elektriske skateboards fra brands som Boosted, Evolve og Koowheel.

Men eksempelvis står det mest hypede, populære – og suverænt mest solgte – elektriske skateboards fra brandet Boosted – Boosted Plus – til $ 1,499,- dvs. noget der ligner 9.800 plus eventuel forsendelse.

Men her skal du forvente at betale 8-12.000 DKK for dit nye legetøj. Køber du et bræt som Boosted til 10.000 kr. kan du forvente en topfart på 35 km/t og distance på 22,5 km.

Her får du så også det måske aller bedste bræt målt på kvalitet og køreglæde – samt baseret på tests fra tech-eksperter og kundernes anmeldelser.

Dog ikke på hastighed og distance – her er der stadig bræt i “performance klassen”, der slår Boosteds boards. Fx. Koowheel Gen 2 eller Evolve GTX Bamboo og Action Blink S2.

 

Vi har skrevet gennemarbejdet artikel om de 7 bedste elektriske skateboards.

 

Se også denne lignende artikel på vores side: Segboard Test (2020) | Bedste Hoverboards til børn og vokse

FAQ

🏆 Hvilke ting bør du vide før du køber et elektrisk skateboard?

Vi har samlet en guide over hvad du skal være opmærksom på i 2020 . Vil du hvordan du bedst udvælger det rette elektriske skateboard for dig? Så kan du læse mere i selve artiklen.

🔍 Hvilket elektrisk skateboard skal jeg vælge?

Hvilke typer elektriske skateboards findes?

Hvad er de typiske fejl ved køb af elektrisk skateboard?

Hvad skal et godt elektrisk skateboard kunne?

Hvad skal du bruge det til, og hvad er vigtigt for netop dine behov?

Alt dette guider vi dig omkring i denne artikel.

🤔 Vigtigt at vide inden at du køber?

Den mest hyppige fejl, når folk køber elektriske skateboards er at de ikke bruger tiden til at sætte sig ind, hvad har du reelt brug for, og hvad prioriteter du højst – fx topfart versus antal km på en opladning, eller acceleration versus styring og kontrol.

Vigtigst af alt skal du gøre op med dig selv, hvor mange penge vil du bruge på dit første bræt? Hvis du mod forventning ikke bliver fanget af det, så er det ærgerligt at have brugt 5-6.000 kroner for et bræt.

Modsat, hvis du virkelig er tændt på idéen og har intention om at bruge det i lang tid, så vil du være frustreret over at have købt et lavkvalitetsprodukt, som ikke giver dig den oplevelse, du kunne have fået med et godt board.

Du kan sagtens købe et nyt godt elektrisk skateboard til 1.500 kroner, som giver dig en fed oplevelse, og kan opfylde dine behov indtil du måske vil tage et niveau op om et år eller to.

Denne side er anmeldt af: Jimmy Mikkelsen Rating 10/10